Bagaimana Shopify Memudahkan Perniagaan Dropshipping Aliexpress Anda

Posted on

Benarkah Shopify dapat Memudahkan Perniagaan Dropshipping?

Mungkin ramai yang telah tahu dan telah memulakan platform online shop dari shopify ini. tetapi ramai lagi yang masih belum berani mencuba platform ini lagi. Untuk lebih memahami, ia sama seperti open cart yang lain , magento, presta, dan Avana Asia, tetapi shopify merupakan salah satu platform online e-commerce berbasis cloud dan memahami apa yang para peniaga online inginkan. Dengan kata lain, Shopify ini mampu membantu anda dan memudahkan peniagaan anda dengan semudah 1..2..3. Mereka yang baru menerobos dunia perniagaan online ini akan berasa lebih mudah dengan Shopify ini.

Shopify Memudahkan Perniagaan Dropshipping Aliexpress
Shopify Memudahkan Perniagaan Dropshipping Aliexpress

Kini shopify telah hadir kepada seluruh penjual-penjual online di Malaysia. Dalam siri pertama Panduan Meniaga Online di Shopify saya akan kongsikan kelebihan platform online e-commerce secara ringkas dan santai. Moga dengan porkongsian ini dapat anda menilai terlebih dahulu dan mencuba 14 hari secara percuma.

Design Benefit dari Shopify adalah Terbaik dalam kelasnya:
Shopify menyediakan template-template themes yang dapat digunakan baik berbayar maupun yang percuma.

Jikalau kita tidak sesuai dengan template yang ditawarkan, kita juga boleh mereka custom template kita sendiri. Pembuatan custom memerlukan pengetahuan teknik. Bagi pemula sangat disarankan untuk menggunakan template yang sedia ada dan tinggal mengganti elemen-elemen yang tersedia.

Customer Control Shopify Yang Hebat dan Mudah:
Berbeza dengan Amazon, eBay, TeeSpring dan GearBubble, anda tidak dapat memiliki data customer anda. Dengan menggunakan platform online Anda sendiri, maka anda dapat memiliki database customer.

Database customer ini yang dapat dihubungkan dengan teknik list building. Dimana setiap ada informasi berita, produk dan perkhidmatan terbaru dapat langsung di-informasi-kan melalui email.

Applikasi Shopify Memudahkan Kerja Anda:
Fungsi dan ciri-ciri bawaan dari Shopify sebenarnya sudah cukup untuk e-commerce. Kelebihannya dari shopify adanya third party app. Third party app bisa bermacam-macam dan melengkapi ciri shopify. Applikasi Oberlo amat memudahkan anda jika memulakan perniagaan dropshipping barang dari Aliexpress. Silalah anda cuba?

Shopify Memudahkan Perniagaan Dropshipping Aliexpress-2
Shopify Memudahkan Perniagaan Dropshipping Aliexpress-2

 

Bagi Anda pengguna wordpress pasti mengerti soal plug-in. Plug-in ini adalah app third party dalam shopify. Ada appstore mini dalam ekosistem shopify sendiri yang dapat kita gunakan dengan mudah.

Shopify berhubung bersama Social Media Integration:
Ini adalah yang amat saya minati. Amat memudahkan dalam mempromosi produk kita dan mendapat jualan dengan mudah. Dengan ada-nya aplikasi Facebook Store Tab, Pinterest Buy Button, dan Social App dengan contoh “Share for Discount”.

Layanan Server Shopify amat sangat dipercayai:
Shopify menggunakan sistem cloud, oleh kerana itu amat jarang sekali dalam setahun berlakunya buat down. Customer supportnya pun juga okay. Saya juga pernah ditelepon oleh shopify dengan supportnya orang Malaysia dan berbahasa Malaysia.

Ease of Use Shopify :
Ertinya mudah digunakan. Tampilan front end dan dashboard backend nya sangat mudah digunakan. Bahkan untuk newbie, ianya amat mudah.

Sebelum saya tutup artikel ini anda mungkin bertanya benarkah dengan menggunakan Shopify ini anda akan berjaya dengan mudah? Jawapannya tidak. Shopify hanyalah platform memudahkan kerja anda dalam membentuk laman web niaga anda dan membantu hanya 25% sahaja dalam bentuk SEO. Selebihnya untuk pemasaran dan SEO laman niaga anda masih lagi memerlukan kebijaksanann anda.

Oleh kerana ini, pastikan anda berniaga dengan menggunakan Niche yang kurang persaaingan untuk berjaya. Sama seperti membina laman web niche bezanya disini anda berniaga bukan bermain dengan Adsense. Metode pemasaran menggunakan Organic Growth dan Ads Growth.

Jadi untuk memulai bisnis dropshipping di Shopify terdapat 2 metode yang boleh digunakan, yakni Organic Growth dan Ads Growth, dimana masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Kalau Organic Growth boleh dilakukan dengan modal yang minimum, namun perkembangannya akan cukup lambat. Sedangkan dengan cara Ads Growth, kita bisa mendapatkan pertumbuhan yang sangat cepat namun dengan modal yang agak besar bagi pemula.

Demikian perkongsian ringkas 6 keunggulan setelah saya menggunakan Shopify. Semoga apa yang saya terangkan cukup bermanfaat.

Anda boleh komen dibawah ini bertanya tentang Shopify lebih lanjut. saya akan cuba menjawapnya.

Incoming search terms:

1 comment

  1. t kasih ttg perkongsian pasal shopify ,saya juga berminat untuk mencubanye..cuma saya sedikit keliru dgn maksud yg ini Ads Growth..boleh tuan terangkan kepada saya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.