Senarai Bantuan COVID-19 Negeri Selangor Terkini

Posted on

Senarai Bantuan COVID-19 Negeri Selangor Terkini. Akibat wabak COVID-19 yang berlaku di Malaysia, semua kerajaan negeri telah memberi bantuan untuk rakyat dan peniaga yang terjejas dengan masalah ini. Kerajaan Selangor telah memperuntukkan sebanyak RM127.78 juta untuk ini.

Pakej Rangsangan Ekonomi

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari hari ini mengumumkan pakej rangsangan ekonomi bernilai RM127.78 juta, mengandungi tujuh inisiatif bagi mengurangkan beban ekonomi akibat penularan COVID-19.

Dinamakan Pakej Rangsangan Selangor Prihatin COVID-19 @ Bantuan COVID-19 Negeri Selangor, inisiatif itu antara lain memperuntukkan penangguhan bayaran cukai tanah, selain manfaat untuk petugas barisan hadapan memerangi virus berkenaan serta peniaga dan penjaja berlesen.

Penularan wabak yang mendadak ini telah menyebabkan kerajaan mengambil langkah untuk melanjutkan lagi Perintah Kawalan Pergerakan sehingga 14 April 2020.

Sudah pasti ramai yang terkesan dengan perintah dan arahan oleh Kerajaan ini. Namun begitu, perintah ini adalah dijalankan untuk kebaikan kita semua.

Berikutan dengan kesusahan yang dialami oleh rakyat akibat daripada kawalan pergerakan ini, pelbagai bantuan telah diumumkan oleh kerajaan Malaysia dan juga kerajaan negeri.

Bantuan COVID-19 Negeri Selangor

Berikut adalah bantuan oleh kerajaan negeri Selangor bagi menangani kesusahan rakyat akibat daripada Covid-19. Kerajaan Selangor akan melaksanakan pakej rangsangan yang dikenali sebagai Pakej Selangor Prihatin.

Tujuh inisiatif berkenaan;

1. Menghargai petugas barisan hadapan menangani COVID-19 dengan meluluskan insentif ‘one-off’ RM200 dan bantuan makanan semasa bertugas sehingga 31 Mac ini kepada 6,000 petugas yang dikenal pasti di hospital-hospital seluruh Selangor. Jumlah keseluruhan bantuan adalah RM1.2 juta.

2. Bantuan kepada penjaja, peniaga berlesen menerusi pengecualian sewa bagi 80,000 penjaja dan peniaga berlesen dalam premis untuk meringankan beban hilang punca pendapatan utama dengan nilai keseluruhan bantuan RM12 juta.

Yang turut disediakan adalah RM40 juta sebagai pemberian khas ‘one-off’ RM500 bagi melancarkan aliran tunai masing-masing. Permohonan akan dibuka pada 1 hingga 30 April depan sebelum bantuan disalurkan selepas tamat Perintah Kawalan Pergerakan.

3. Meringankan beban usahawan Skim HIJRAH Selangor, iaitu skim pinjaman mikrokredit dengan penangguhan serta-merta bayaran balik pinjaman bagi tiga bulan ansuran kepada semua 40,000 peminjam. Beban kewangan akan ditanggung oleh kerajaan negeri adalah sebanyak RM70 juta.

4. Memudahcara urus diri mahasiswa dari Selangor di institusi-institusi pengajian tinggi (IPT) yang tidak dibenarkan pulang ke kampung. Mahasiswa-mahasiswa Selangor yang terpaksa kekal di IPT di Sabah dan Sarawak akan menerima bantuan sara diri ‘one-off’ RM200 yang membabitkan keseluruhan 2,500 pelajar.

Bagi pelajar-pelajar Selangor di tempat lain yang terpaksa kekal di kampus masing-masing, khususnya di Universiti Selangor (UNISEL), Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) dan Kolej INPENS, akan diberi makanan percuma bermula 22 Mac hingga 31 Mac. Nilai keseluruhan bantuan berkenaan RM2.3 juta.

5. Meringankan beban peserta Skim Smart Sewa. Kerajaan negeri meluluskan penangguhan bayaran sewa sebanyak tiga bulan ansuran untuk 2,700 penyewa dengan kos RM600,000.

6. Penggunaan khas peruntukan 56 Ahli Dewan Negeri (ADUN) Selangor. Kelonggaran akan diberikan kepada setiap ADUN dengan anggaran kira-kira RM30,000 sebagai perbelanjaan aktiviti Mesra Rakyat, khususnya untuk keperluan harian individu dan keluarga yang terkesan. Peruntukan mininum untuk inisiatif ini RM1.68 Juta.

7. Lanjutan tempoh akhir bayaran cukai tanah/petak dari 31 Mei kepada 30 Jun depan. Kelonggaran turut diberikan kepada semua pembayar cukai untuk melewatkan pembayaran cukai tanah/petak selama satu bulan tanpa sebarang bebanan kos kepada pihak kerajaan negeri.

Tarikh Bantuan Di berikan

Kerajaan negeri Selangor bagi menangani kesusahan rakyat akibat daripada Covid-19 akan memberi bantuan menyeluruh seperti yang tersenarai secara terus dari masa pengumuman ini di buat.

Bilik Gerakan Negeri Selangor Covid-19

bilik-gerakan-covid-19 selangor

 

Kesimpulan 

Pelbagai usaha telah dilakukan oleh kerajaan bagi mengurangkan penularan wabak penyakit ini dan bantuan disediakan bagi membantu rakyat yang mengalami kesusahan disebabkan wabak penyakit ini.

Kerajaan negeri memandang serius penularan COVID-19 yang kini sudah dikategorikan sebagai pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang memaksa Kerajaan Malaysia melaksanakan langkah drastik, iaitu Perintah Kawalan Pergerakan untuk memutuskan rantaian jangkitan wabak terbabit.

Kita pula sebagai rakyat haruslah bertanggungjawab dalam memastikan penularan ini berkurangan dengan sentiasa mengikut perintah kerajaan. Semoga penularan ini tidak berpanjangan dan ada jalan penyelesaiannya.

 

Incoming search terms:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.