Masalah Proton Iriz Luahan Hati Pembeli

No comment 44281 views
banner 468x60
Masalah Proton Iriz Luahan Hati Pembeli

Masalah Proton Iriz Luahan Hati Pembeli

Masalah setelah memiliki Proton Iriz. Adakah benar ramai yang mengatakan Proton Iriz ini bermasalah? Atau ianya cuma masalah biasa-biasa sahaja. Lupakan sementara tentang masalah pada kereta kompak ini kerana anda mungkin sudah tergoda dengan reka bentuk Proton Iriz yang menawan.

Anda mungkin dikalangan yang lain ingin memiliki dan memandu sebuah kereta kompak. Lebih menyeronokkan apabila berada di dalam kawasan bandar. Anda mungkin telah terfikir untuk menempah Proton Iriz. Nampaknya bukan sahaja ianya seronok untuk dipandu di kawasan sempit, malah di dalam iklan nampak ia agak stabil semasa menyusuri highway pada kelajuan tinggi. Namun ada beberapa faktor negatif yang kurang menyenangkan pada Proton Iriz ini. Oleh itu sila teruskan pembacaan anda untuk lebih tahu.

 

Antara pendapat negatif mengenai Proton Iriz 1.6 Auto vvt CVT adalah bunyi pada gearboxnya yang agak kasar dan kurang menyenangkan pada variant auto. Berbeza dengan Iriz manual yang senyap di dalam kabin dan hampir tiada bunyi.

Selain itu, Iriz 1.6 Auto juga mempunyai kekurangan yang sangat ketara dari segi respon pedal minyak. Ia amat mengecewakan kerana pedal terpaksa ditekan lebih jauh untuk memastikan kereta memecut keluar dari simpang. Sepatutnya Proton Iriz 1.6 Auto bertindak lebih tangkas dan lebih cepat. Namun isu respon enjin yang lembab dan lambat ini boleh diminimakan dengan menghantar ia ke workshop campro untuk membuat “pedal response setting”.

kekurangan yang nampak ketara adalah pada Side mirror yang kecil menjadikan pemandangan sisi yang terhad dan menyebabkan pemandu selalu perlu menoleh ke belakang untuk reverse dan menukar haluan.

Bonet belakang Proton Iriz yang kecil berbanding kereta sedan menjadi faktor banyak pembeli yang berkeluarga beralih arah walaupun speksifikasi yang ditawarkan adalah agak bagus.

Dkongsikan juga masalah yang kerap berlaku pada Proton Iriz 1.3 atau 1.6 MT atau CVT auto yang ditulis oleh pembeli Proton Iriz untuk panduan pembeli baru.

Masalah Proton Iriz Luahan Hati Pembeli

Perkongsian pembeli Masalah-Masalah Sering berlaku pada proton Iriz 1.3 atau 1.6 MT atau CVT

Amirul

Memang masalah … aku pakai 1.6 premium …. baru pakai tak sampai sebulan , dah macam2 prob dah …
Nie aku list kan ape yang prob dengan kereta aku.

1. stereng senget + bergegar kuat jgak time ko start kereta.
2. Span dahsboard terkeluar.
3. Dashboard kiri kanan bunyi,macam longgar. Sakit hati aku dengar.
4. Aircond punya suiz tu longgar tmpat pusg dia.punca mngeluarkan bunyi .
4. Ada bunyi kat pntu dpn blah penunmpang klu kereta kau bergegar sikit.
5. Navigation tak detect map.
6. Power window belah pemandu macam gampang. Turun ok,tapi nak naik slow cam haram.
7. Tingkap belakang klu naik bunyi mcm tikus.
8. Sekarang kereta bunyi berdengung sangat. Amat2 tak selesa.mula2 ambil x terasa lagi,now dah terasa berdengung sgt.rasa pening je kepala.
9. Meter minyak yang Km tu macam musibat. Minyak turun bukan main laju. Aku bawak bwah 100km/h minyak aku turun mcm air. Kekadang Stiap 2 or 3 second dia akn trun 1km padahal 1 km pon x sampai ak bawak. Apatah kalu bwak laju lg la….

Serius memang aku sakit hati sangat. Kereta tak sampai sebulan dah jadi macam ni. First paymnt pon blum bayar lagi kat bank. No more proton after dis…. kualiti btul2 teruk .. nampak je macam gah. Tapi hampeh.

ijaini March 27, 2016 at 7:53 pm
Saya menggunakan proton iriz 1.3 exercutive sejak ogos 2015. masalah yang saya hadapi adalah
1.hose wiper sebelah kiri selalu tercabut – so saya ikat dgn plastik strip- masalah selesai
2.Span dashboard terkeluar- saya sumbat balik tapi masih dapat dilihat dari posisi driver
3.Ada bunyi sepert bunyi tikus dekat dashboard or bonet tak dapat pastikan lagi – masalah ini belum selesai.

Kwong March 27, 2016 at 5:26 pm
Saya memiliki Proton Iriz premium sejak bulan March 2015. Dalam bulan pertama saya menghadapi problems berikut:
1) Start button perlu tekan banyak kali sebelum enjin hidup.(kerap)
2) Reverse sensor kurang sensitif. Ia bunyi walaupun tiada halangan di belakang atau tidak bunyi bila terdapat halangan di belakang. (Kadang kala)
3) Hon tidak sensitif. Perlu tekan kuat baru bunyi. Bayangkan bila dalam keadaan kecemasan bagaimana kita ada masa untuk tekan kuat utk bunyikan hon.

Saya perlu ulang alik ke workshop Proton utk membaiki masalah ini. Orang yg bekerja mana cari masa utk ulangalik ke workshop.
Kesimpulan saya adalah kualiti control kilang tidak sampai standard yang diharapkan. Kilang membiarkan iriz yg tidak sampai standard yang di setkan keluar dari kilang. Sikap pekerja proton perlu berubah.

honey December 31, 2015 at 11:25 pm
Saya beli proton iriz 1.3 exec auto bulan mei 2015. Masalah yg dihadapi
1. Gear box bunyi kasar
2. Dashboard berbunyi
3. Span dashboard terkeluar
4. Steering x lurus
5. Bila on aircond berbunyi dan keluar bau busuk
6. Masa start enjin ada bunyi tok

dyla zaini December 22, 2015 at 12:30 am
Sy iriz 1.6 exec…. problem sy plk….radio internet n Segala macam menatang kt situ sumemye problem….tu xblh Ni xbleh…on internet xleh…. leak memory xleh…ape pon xleh….sume flesh..ada rs nk mncarut pon ada jgk..keta baru je beli 3 4 bln tp sume da problem.cannot access internet while driving la padahal keta xbjln pon….siap matikn enjin lg…..mcm hampeh…..hari tu masukkn memory then da elok da blh dgr lagu mp3 ape sume then bila kuarkn nk tambah lagu then cube masukkn blik….da xleh bukak dah….macam hampeh.

Muizz

Kereta saya kemalangan..iriz 1.3 manual.. kejadian Di klia.. nak tahu ketika kemalangan depan kereta saya teruk hingga dashboard airbag keluar dan berasap.. saya nak keluar Dari kenderaan tidak boleh… Door dah lock tak boleh buka.. saya tekan suis tingkap.. boleh buka,dan saya keluar ikut tingkap.. memang menipu punya proton ciri2 keselamatan Dari luar rupanya..kemalangan tidak.. sekarang kat bengkel wakil proton.. dah hampir sebulan kereta cuma tunggu part sampai jer kete dah siap.. Ni kete takdapat nak buat sebab part belum sampai,kereta dah kat sebulan tersadai.. menyesal betul aku beli proton.. memang tak gunalah betul sampai ganggu kerja harian.. proton memang 0% kualiti service dan perbuatan..kalau warranty tu citer sembang jer lah proton Ni.. sapa2 nak beli Jenama proton fikir2kan lah.. lawa pun takda gunalah.. takda kualiti Dari semua segala aspek pun

haziq December 19, 2015 at 3:37 am
orite..setelah baca komen2 di atas.. sy faham x semua kereta adalah perfect..mungkin isu besar sy x boleh bantu.. better refer pada SC.. apabila melibatkan CVT/Breaking system…sila rujuk pada Proton or pakar elektronik.

1. Masalah radio (paling byk komen).. Try pergi setting and off ‘auto search’.. ad member jd mcm ni..lepastu dah
okey..
2. Masalah dashboard ad bunyi2 .. Try cek nut dia..maybe ad longgar
3. Masalah reverse camera ..actually belum pernah ad problem.. cuma diingatkan sebelum reverse please on reverse
camera dahulu
4. Masalah steering gegar .. check balancing or berkaitan roda

apa pun..reminder..nak2 part screen Iriz..please baca manual dahulu..sbb sistem radio dia ade kelainan sedikit..huhu
banyakkan baca manual book pada iriz..insyaAllah okey..

about savvy 2006 tadi model AMT right??.. this car xd problem actually..cuma part AMT tu x boleh ditukar sesuka hati..sebab sistem AMT ni kebanyakannya digunakan oleh European car/Continental car..part CPS dalam AMT tu sendiri dari salah satu vendor Ferrari.. AMT ni robotic sistem..better cari Bengkel PAKAR CONTINENTAL CAR..insyaAllah selesai,.. sebab adik sy ada guna Savvy Lite 2005 (AMT).. dulu kata mcm2 problem..rupa2 rupanya AMT ni kena repair pada yang pakar… try google Pakar Savvy or Pakar Continental..insyaAllah ad jumpa..salah satu ada di Melaka..

thanks for support Proton..

myv6 September 30, 2015 at 11:36 pm
Salam kpd semua. Saya guna iriz 1.6 prem auto. Setelah membaca komen di atas, sedih rasanya. Kereta saya pun tak terkecuali drpd masalah.

Saya beli kereta showroom, masa tu saya yang first pakai di cheras, warna hijau. Bila nk servis kali pertama, usahakan untuk pergi ke proton HQ Shah Alam demi mendapatkan update TCU & ECU terbaru.

Kereta saya macam biasalah, berbunyi- bunyi dan bermasalah pelbagai.
1) pintu bunyi bergetar: hantar SC (service centre) tapi tak selesai, DIY sendiri bunyi hampir hilang semua
2) bunyi steering bergetar: SC order part steering column mounting baru. Tatau bila dpt.
3) radio berhantu: dah cabut untuk repair, pasang balik pun masih ada masalah. Tiba masanya untuk saya naik hantu.
4)lampu airbag menyala: order part steering clock spring, tatau bila dapat.
5) kerusi pemandu bergoyang: bila sampai di SC, saya naik hantu. Order part baru.
6) steering bergetar: kalau kereta anda bawah 1000km, boleh pergi balancing dan allignment free di SC. Tayar kereta saya bengkak kesemuanya, nak pergi claim di SC.

puteri nurul September 6, 2015 at 2:44 pm
Saya punye iriz 1.6 premium..xsmpai setaun beli..xtau org lain sama ke tak.tapi problemnye mcm kereta ni dh bertahun pakai.
1) lampu srs bag menyala.dah bape kali pegi setting coding..katanye erase false alarm coding.lepas sehari,nyala balik.
2)lampu check enjin menyala tetiba..terus tersengguk kereta sy…tgh berjaLan plak tu…2 kali kene.nasib xda kereta laju dri belakang.
3)masuk gear reverse mati.last2 kene tarik..
4)radio ade masa xbunyi langsung.geram rasa nak hempuk je.

Tolong la saya…dh bnyk kali pegi kedai servis proton.rs mcm nak buat aduan terus dgn proton.len kali jgn buat kereta.ingt boleh la selesa sikit..tp x.lg susah hti ada. Dan lagi menyakitkan hti org.menyesal sgt beli.mmg menyesal sungguh.

naruto June 27, 2015 at 2:17 pm
Assalamualaikum..

Saya baru angkat proton iriz ni bulan lepas…antara problem saya hadapi adalah
1. Dashboard berbunyi seperti kereta lama..
2. Radio tiba2 tersenyap dlm 5 – 10 second lepas ok balik.
3. Stering senget tak buat balancing.
4. Bumper depan terbuka sikit bawah lampu sebelah penumpang..
5. Enjin kasar..

Ini lah masalah saya hadapi sekarang..sy dah bawa g eon service centre tapi masalah yg di sattle hanya la pada wheel balancing dan bumper…
Kereta baru ambil , hutang baru lagi kat bank..masalah tak sattle lagi .. ambil kereta baru bukan kereta secondhand..kalau secondhand tu ok la lg boleh di terima..

Nak buat macamana pakai ajela smp 5 thun habis kan hutang dulu..saya bukan nya nak kondemkan proton tapi saya kerja penat cari duit jadi nak la rasa yg selesa..ingatkan nk tolong proton tapi ni balasan sy dapat..

Moga perkongsian ini membantu anda untuk menilai dan membeli Proton Iriz.

Email Autoresponder indonesia
author
Author: 

    Leave a reply "Masalah Proton Iriz Luahan Hati Pembeli"