Siasatan Terkini Kes Hina Nabi Dan Isteri Baginda, 3 Ditahan Seorang Lagi Masih Diburu

Posted on

Siasatan Terkini Kes Hina Nabi Dan Isteri Baginda. Ketua Polis Negara, Tan Sri Dato’ Sri Fuzi Harun dalam satu kenyataan yang dimuat naik di laman facebook rasminya memaklumkan perkembangan terkini siasatan Polis Diraja Malaysia (PDRM)  terhadap beberapa individu yang meninggalkan komen jelik kepada Nabi Muhammad S.A.W dan isteri Baginda, Siti Aisyah di media sosial baru ini.

Menurut kenyataan itu, pihak polis telah membuka 16 kertas siasatan membabitkan empat kes yang mana tindakan telah diambil setelah suspek berjaya ditahan.

Siaran Kes Hina Nabi

Kandungan

Kes pertama melibatkan seorang lelaki berusia 29 tahun dipercayai berasal daripada Sabah. Polis menerima sebanyak 15 laporan yang dibuat oleh orang ramai sehingga 5 Mac yang lalu.

PDRM kemudiannya berjaya menahan suspek pada 3 Mac yang lalu di Labuan dan kini berada dalam tahanan reman sehingga 7 Mac.

Manakala kes kedua pula melibatkan seorang pemuda berusia 22 tahun dipercayai berasal daripada Sarawak. Suspek yang berjaya ditahan di Bau, Sarawak pada 4 Mac turut akan ditahan reman selama 4 hari.

Bagi kes ini, pihak polis menerima sebanyak 10 laporan sehingga 5 Mac yang lalu.

Seterusnya, untuk kes ke-3 melibatkan seorang lelaki berusia 52 tahun yang berjaya ditahan di Selangor juga pada 4 Mac.

Permohonan remannya akan dibuat hari ini.

Untuk kes terakhir melibatkan seorang lelaki berusia 43 tahun, pihak polis ketika ini mengesan kedudukan suspek untuk tujuan penahanan. Suspek dipercayai masih berada di Kuala Lumpur.

”Kesemua kes disiasat di bawah Kanun Keseksaan serta Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

”PDRM menasihati orang ramai agar tidak menyalahgunakan medias sosial atau sebarang rangkaian komunikasi dengan memuat naik atau berkongsi sebarang bentuk provokasi yang boleh menyentuh sensitiviti agama dan perkauman.

”Tindakan mencabar/menghina kepercayaan atau agama mana-mana kaum, boleh membangkitkan ketegangan kaum dalam kalangan masyarakat majmuk di negara ini dan perlu dihentikan serta-merta.

”PDRM akan mengambil tegas terhadap mana-mana pihak yang tidak mengendahkan perkara ini.”

Sumber: PDRM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.